A Gerecse Natúrpark Látogatóközpont története

– a gondolat megszületésétől a megnyitásig.

Péliföldszentkereszt 1913 óta a szalézi rend otthona. A szaléziak pedig nagyon fontosnak tartják a természettel való kapcsolatot, mint az emberi lélek töltekezésének egyik alapvető forrását. A kegytemplom és a rendház szomszédságában létesített látogatóközpont ezt a hitvallást erősíti, lehetőséget nyújtva az idelátogatóknak arra, hogy az aktív kikapcsolódás mellett kulturális és természetismereti tudásuk is gyarapodjon.

De nézzük is meg, időrendi gyűjtésben, mi minden kellett ahhoz, hogy ez megvalósulhasson!

2008. – A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele a teremtett világ védelméről.

2012. május 18. – Belépési szándék a Rendház részéről a Gerecse Natúrpark Szövetségébe, már ekkor felmerül a látogatóközpont helyszínének Péliföldszentkereszt

2013. január 9. – Gerecse Natúrpark megalapítás, aláírási ceremónia Péliföldszentkereszten

2015. május 24. – Ferenc pápa „Laudato sí’ enciklika megjelenése, közös otthonunk gondozásáról. A pápai dokumentum adja a látogatóközpont célját és jelöli ki a feladatait, valamint adja tartalmi hátterét.

2016. március 1. – Elfogadásra kerül a Dankó Kristóf által bemutatott vázlatterv, további kidolgozást kérve. Elkészül az előzetes költségbecslés.

2016. április 15. – A TOP-1.2.1-15-KO1 pályázati felhívásra elkészült a „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés – Gerecse Natúrpark Látogatóközpont” c. pályázat. Pályázó: Szalézi Lelkigyakorlatos Ház. Tulajdonos / Fenntartó: Don Bosco Szalézi Társasága. A pályázat április 27-én beadásra kerül.

A pályázat benyújtását követően a formai hiánypótlás, a szakmai bírálatot segítő esetleges tisztázó kérdéseket követően sor kerül a Támogatási szerződés aláírására. Ezt követően megtörténik az Üzleti Terv felülvizsgálata és részletes Marketing Terv készül. Ezzel egy időben beszerezzük a szükséges műszaki terveket készítő tervezőket, és a 8. projekthónapig elkészülnek a beruházásra vonatkozó műszaki tervek. Az előkészítés szakaszában elindulnak a szakértői munkák és a turisztikai attrakciók tartalmának tervezései.

2017. április 12. – Támogatói döntés.

2017. május 31. – Támogatási szerződés aláírása. (TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00006)

2017. október 8. – Tervezési szerződés kiviteli tervre és engedélyekre Dankó Kristóffal.

2017. október 9. – A terület tulajdonosától megkaptuk az engedélyt, a területre megépülhet a Látogatóközpont.

2018. június 22. – Megszületett a kiállítótér alapkoncepciója a GeoGráf Kft. tervezésében.

2018. szeptember 15. – Ünnepélyes alapkőletétel az őszi búcsún, dr. Völner Pál államtitkár úr, Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke, Tóth Zoltán Bajót polgármestere és P. Ábrahám Béla SDB részvételével.

2018. október 8. – Szerződés megkötése a kivitelezővel: indulhatnak a munkálatok!

2019. október 8. – Építési kivitelezés befejezése, műszaki átadás

2019. december 13. – Átadó ünnepség, amelyen részt vettek többek között: Schanda Tamás fejlesztésekért felelős államtitkár, dr. Völner Pál államtitkár úr (aki parlamenti képviselőnk is), Michl József, Tata polgármestere, a Gerecse Natúrpark elnöke, Mihelik Magdolna Nyergesújfalu polgármestere, polgármesterek, plébánosok, turisztikai szakemberek.

A Gerecse Natúrpark Látogatóközpont projekt tartalma

 

„Ahol a források vize és a zarándokutak csendje a sasbércek világával találkozik”

A látogatóközpont elsődleges célja, hogy olyan turistafogadási és interaktív bemutató és foglalkoztató centrumot hozzon létre, amely a Gerecse Natúrpark egészére ráirányítja a figyelmet. Több turisztikai forma, több túraútvonal is itt találkozik. A forgalmas helyszínektől kellő távolságra, ugyanakkor jól elérhető helyen fekvő Péliföldszentkereszt hagyományos, ősi zarándokhely. A környék adottságai itt különösen megkapóak: kinyílik a táj, de az erdők és hegyek is érintésnyi távolságban vannak

A szűkebb környezetben (500 méteres körzetben) is számos látnivaló van: a Szalézi rend kegyhelye, ifjúsági szállás, szakrális emlékek, Mária-kút (csodatévő forrás), Lourdes-i barlang, Magyarország egyik legjelentősebb szekér-, kocsi- és hintógyűjteménye, ősi mesterségek bemutatóhelye, fesztiválhelyszín („Nyiss Ránk”), Szent-kút Tanösvény kiinduló pontja, Országos Kéktúra útvonala illetve egyik állomáshelye, szálláslehetőség, lovaglási lehetőség, őshonos háziállatfajták bemutatóhelye (magyar szürkemarha, racka, puli), ősi mondai helyszín (Berényvár legendája).

A tágabb környezetben a bajóti Öreg-kő (Komárom-Esztergom megye legrégibb – 1941 óta oltalom alatt álló – természetvédelmi területe), amely egyben sziklamászó helyszín is, valamint a Jankovich-barlang (a Gerecse ősrégészeti szempontból egyik legjelentősebb ásatási helyszíne. Itt a Gerecse Natúrpark legtöbb természeti vonzereje (még ha kicsiben is) jelen van, megtekinthető, átélhető. A tájnak különös varázsa, kisugárzása van. Mindezeket figyelembe véve alakult meg éppen itt, a Szalézi rendházban 2013. januárjában a Gerecse Natúrpark. A létrehozó 47 szervezet képviselői ezt a helyet találták méltónak arra, hogy megalakítsák Magyarország 7. natúrparkját és a natúrpark logójában sem véletlenül került ábrázolásra a bajóti Öreg-kő vonulata.

A szakmai program végrehajtásának legfontosabb színterei

 

I. A kiállítótér

A Gerecse legjellemzőbb erősségeit, természeti látnivalóit, valamint a Gerecse Natúrpark 29 településének legfőbb jellegzetességeit mutatja be – állandó kiállítás formájában. A Gerecse kapujaként vezet be minket a természeti és épített örökség világába. Áttekintést nyújt mindarról, amely a szemünk elé tárul, ha a kiállítótérből, annak megtekintését követően, ténylegesen kilépünk a természetbe. Kínálatot tár elénk, inspiráló közegként irányítja a látogatót, hogy merre vegye útját. Néhány fontos természeti érték, amit megtalálhatunk a Gerecsében:

  • 455 barlang és karsztüreg (a Gerecse leghosszabb barlangja: Tatabánya, Lengyel-barlang, ősrégészeti szempontból legjelentősebb barlangja a Jankovich-barlang), a római kor óta aktív kőbányászat maradványai
  • 3 zarándokút találkozása (Gyöngyök Útja, Mária Út, Szent Jakab Út)
  • Európa egyik legjelentősebb vadlúd gyülekezőhelye, egyben Magyarország legrégibb halastava, a Tatai Öreg-tó
  • Magyarország hetedik legnagyobb hársfája (Süttő, kislevelű hárs)
  • A Dunántúl madárfajokban egyik leggazdagabb tórendszere (Naszály, Szomód, Ferencmajori-halastavak)
  • Magyarország legritkább, fokozottan védett növényfajai (Lábatlan-Bajót: magyarföldi husáng, Tata: nagy aggófű).

II. Interaktív foglalkoztatótér

Itt nyílik lehetőség interaktív foglalkozások keretében gyermek, illetve családi programok, múzeumpedagógiai órák megtartására.

III. Előadótér

Filmvetítések, rendezvények és tematikus napok szervezése, például:

  • Bemutatkoznak a hazai natúrparkok
  • Vendégségben a hazai nemzeti parkokban
  • Szomszédolás (osztrák natúrpakok)
  • Oktatás, ismeretterjesztés (gombaismeret, madárhangok világa, vadak nyomán – nyomolvasás, gyógynövény ismeret, elfelejtett mesterségek
  • Natúrpark termékek bemutatója, kóstoló
  • A Gerecse Natúrpark tanösvényeinek bemutatása
  • Tematikus túrák, szakvezetéssel
  • Ökotudatos társasjátékok és zöld foglalkozások gyerekeknek

IV. Ajándékbolt

Az itt megvásárolható tárgyak illeszkednek a Látogatóközpont üzenetéhez.