Bemutatkozás

A megannyi értéket és titkot rejtő Péliföldszentkereszt és az Öreg-kő vidéke a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont helyszíne, mely egész évben nyitott kapukkal várja az idelátogatókat. Ennek a helynek különleges kisugárzása, atmoszférája van! Aki belép az épületbe, egy izgalmas utazást tehet a természeti értékek és a teremtésvédelem világában. Legyen gyerek vagy felnőtt, mindenkit lenyűgöz az izgalmas, modern interaktív kiállítás.

Látogatóközpontunk legfontosabb célja, hogy vendégeink lelkét megszólító, figyelemfelkeltő módon bemutathassuk a Gerecse Natúrpark természeti és kulturális értékeit, arra bátorítva Őket, hogy azokat felkeresve mással nem pótolható élményekkel gazdagodjanak. Kihasználva a helyi turisztikai adottságokat és a szakrális környezetet mi az aktív időtöltés, egyben a lelki elmélyülés lehetőségét kínáljuk az ide látogatóknak.

KÖZÖSSÉGI TÉR ÉS BÜFÉ

Péli büfé 800px

Az épületbe lépve a látogatókat egy közösségi tér fogadja, friss kávé, üdítőitalok, büféáruk is vásárolhatók, valamint információk kérhetők a látogatóközpontról illetve a környék látnivalóiról.

KIÁLLÍTÁS

Péli kiállítás 800px

Kiállításunk a Teremtésvédelem témakörét dolgozza fel. Először Assisi Szent Ferenc szellemiségét követve szólít meg a teremtett világ védelme érdekében, míg a kiállítótér másik felében a konkrét természeti értékeken keresztül mutatja be a Gerecse Natúrpark egyedi kincseit, látványosságait.

ELŐADÓTÉR

Péli előadóterem 800px

A közbülső előadótér változatos programokat kínál. A környék kulturális központjaként releváns előadások, foglalkozások, kiállítások, filmvetítések, konferenciák és külsős rendezvények (esküvők, termékismertetők, iskolai, egyházi foglalkozások) számára ad helyszínt.

FOGLALKOZTATÓTÉR

Péli külső 800px

Az előadótér feletti szinten elhelyezkedő interaktív foglakoztatótér gyermek- illetve családi programok, múzeumpedagógiai órák megtartására biztosít lehetőséget.

ÉVES ESEMÉNYNAPTÁRUNK

NYITVATARTÁSI REND:

Nyári időszak: március 15. – október 31.
Téli időszak: november 1. – március 14.
Hétfő: ZÁRVA
Hétfő, Kedd: ZÁRVA
Kedd-péntek: 14-18
Szerda-vasárnap: 12-16
Munkaszüneti- és ünnepnapok: 10-18
Munkaszüneti- és ünnepnapok: 10-18

BELÉPŐJEGYEK, SZOLGÁLTATÁSOK:

TÍPUS
ÁR (áfát is tartalmazza!)
Normál áras belépő felnőtteknek:
800,- forint / fő
Kedvezményes jegy*:
400,- forint / fő
Gyermekek, 6 éves kor alatt:
ingyenes!
Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek):
2000,- forint / család
Csoportos jegy, 20 fő feletti csoportok tagjainak:
350,- forint / fő

* kedvezményre jogosultak:

  • 6-26 év közötti nappali tagozatos diákok és nyugdíjasok
  • nyergesújfalui, bajóti, mogyorósbányai állandó lakcímmel és tartózkodási hellyel rendelkező lakosok
  • nagycsaládosok
  • MTSZ tagszervezeti kártyával rendelkezők
  • Duna-Gerecse Card turisztikai kedvezménykártya tulajdonosok

Pénztárunkban bankkártyával és valamennyi SZÉP-kártya kibocsátó (OTP Bank, K&H Bank, MKB Bank) szabadidő alszámlájával (zsebével) is fizethetsz!

„Mentem már Szentkeresztre gyalogosan, kerékpáron és autóval, erdőkön és hegyen át vagy műúton, de mindig ugyanaz az érzés fogott el, amikor az erdőből a kegytemplom tornya kibukkant a fák közül: megérkeztem valahová, ahol mintha egy másik világba kerültem volna. A csend, a nyugalom, a hit világába.

És nem csak én érzek így. Így érez fiam is, amikor a lelkigyakorlat végén sírva kér, hogy maradhasson még. Így érez idős édesanyám, amikor felsétálunk a kálvárián. Így érez a férjem, amikor elkísér a keresztútra, amit a környező települések híveivel együtt járunk minden Nagyböjtben. Így éreznek a búcsújárók, amikor elzarándokolnak ide. Így éreznek az idegenek és az ismerősök, amikor előadásra, lelkigyakorlatra jönnek. Így éreznek a fiatalok és a gyerekek, ha nyaranta birtokba veszik az ősi kegyhelyet.

Szentkeresztnek varázsa van. Itt az ember lelke elcsendesedik, megnyugszik, és vigaszra talál.

Péliföldszentkereszt minden évszakban gyönyörű. Ide járunk kirándulni, ibolyát, gyöngyvirágot szedni, hallgatni az erdő csendjét, Isten szavát a természetben. Ide járunk zarándokként vagy magányosan imádkozni, megnyugodni, feltöltődni. Csodálatos élmény, amikor a hajnal első sugarai megfestik a templom színes ablakit, amikor az őszi erdő száz színében pompázik a természet. De nem különben csodálatos, amikor télen a kietlen táj hallgató sötétjéből egyszer csak messziről felbukkan egy apró, pislákoló fény: a rendház ablakának hívogató, meleg fénye. Bent teával, kedves szóval fogadnak, mint régi barátot, aki, íme hazatalált.

Szentkereszt lakói, a szalézi szerzetesek mintha egy más világban élnének: mindig nyugodtak, derűsek. Sugárzik belőlük a kiegyensúlyozottság, a lelki béke, mindenkihez van egy kedves szavuk. Ugyanolyan szeretettel és hozzáértéssel adnak útmutatást gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek, öregeknek egyaránt.

Itt nem állt meg az élet. Folyamatosan változik, de mintha mentes volna világunk gyarlóságaitól, zajától. Péliföldszentkereszt a csend, a nyugalom, az élő hit jelenkori oázisa.”

(Lengyel Erzsébet)