Teremtésvédelem

TEREMTÉSVÉDELEM

A Világ megmentésre vár!

Talán csak egy üzenet nem talált célba bő kétezer éve: az Úr nem azt parancsolta az emberiségnek, hogy „uralja és művelje”, hanem azt kérte, hogy „gondozza és őrizze” élőhelyét, környezetét! És ez nem csak fordítás vagy értelmezés kérdése!

Mégis elrontottuk, mert igencsak önző, nem fenntartható módon élünk.

Ezért már 1990-ben II. János Pál „ökológiai válságról” beszélt, és hangsúlyozta, hogy az embernek kötelessége, hogy felelősségteljesen irányítsa, óvja és művelje a teremtett világot.” Ferenc pápa nagy erejű enciklikájában (Laudato si’) így fogalmaz: „… nem a többi teremtménytől elkülönülve létezünk, hanem gyönyörű egyetemes közösséget alkotunk a világ többi élőlényével. S az emberi tevékenység a harmóniát, az együttműködés lehetőségét töri meg nap és nap.”

A Világ megmentésre vár!

Ezért mindenki törekedjen egyszerűbb, másokkal szolidárisabb életvitelre, és felelősen bánjon a Föld javaival, s ez a kötelességünk magában foglalja minden ember és minden élőlény tiszteletét. Hogy ezekhez az értékekhez közelebb kerülhessünk, és hogy az ezzel kapcsolatos összefüggéseket megérthessük, létrehoztunk Péliföldszentkereszten egy bemutatóteret: gyere, nézd meg, és fogadd be az üzeneteket! Majd gondolkodjunk, beszélgessünk… és cselekedjünk! Együtt, egymásért. Mert Világunk – benne az ember- megmentésre vár!

MIT TEHETSZ TE MAGAD?

Gyere el Látogatóközpontunkba, nézd meg interaktív kiállításunkat, ismerd meg a természet és az erdő működését, meríts ihletet és cselekedj!

Szerezz be új információkat, ismerj meg más megközelítéseket, válaszd ki a számodra leginkább befogadható tartalmat ahhoz, hogy magadévá tedd a teremtésvédelem témáját!

Olvasd el most a teremtésvédelemről készített írásunkat, hogy szélesíthesd látóköröd a témában! 

„Menjünk ki a természetbe! Nem az ellenségünk, hanem az otthonunk, sőt életet ad, és mindannyiunkba jut belőle. … Tartsuk arcunkat a szélbe, hagyjuk, hadd érjék az esőcseppek, szívjuk be az óceán és a föld illatát, merengjünk el a tiszta éjszakai égbolton sziporkázó megszámlálhatatlan csillag szépségén, vagy a számtalan állat évenkénti vonulásán. Ha ezt tesszük, szívünkben ismét feléled majd a gyerekkorunkból jól ismert csodálkozás és izgalom, ami a világ felfedezésekor fogott el minket, és nyomában elfog majd a béke és harmónia érzése, hogy kiegyensúlyozottan élünk otthonunkban, a természet világában.” – DAVID SUZUKI