Kullancsveszély tájékoztató

A kullancsok nem csak kellemetlen élősködők, de komoly betegségeket is terjeszthetnek. Erre a veszélyforrásra feltétlenül fel kell készülni, ugyanis hazánkban a felmérések szerint a kullancsoknak szerencsére csak pár százaléka fertőzött az agyvelőgyulladás kórokozójával, viszont minden második kullancs terjeszti a Lyme-kórt! Ez óvatosságra int, de ez az előfordulás nagyjából ugyanúgy érvényes az egész országunk erdőire, kertjeire.

Tanácsok a fertőzés megelőzéséhez:

  1. Ne térjünk le a jelzett, kitaposott útról!
  2. A zárt ruházat, elsősorban a hosszú nadrág bizonyos védettséget jelent.
  3. Sokszor, de nem mindig) hatásosak a kullancsriasztó szerek.
  4. Érdemes az előző módszereket kombinálni.
  5. A túrán többször, otthon feltétlenül vizsgáljuk át testünket, hogy minél előbb eltávolítsuk az esetleges kullancsokat!
  6. A kullancsot ajánlott az erre a célra kialakított eszközökkel (csipesz, kanál) mielőbb eltávolítani! (Patikában lehet kapni, de időnként a büfében nálunk is megvásárolható).

NEM SZABAD: A kullancs eltávolítására NE használjuk azokat a régebben ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák!

  • Nem célszerű olajat, vietnami kenőcsöt, alkoholt vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni.
  • Nem szabad a kullancs potrohát semmivel sem bekenni, sőt megfogni sem, megnyomni, mert lehet, hogy ekkor “köpi” a kórokozót szervezetünkbe! Mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus juthat az ember vérkeringésébe

ÍGY KELL ELTÁVOLÍTANI:

  • Legjobb, ha kullancskiszedő-csipesszel közvetlenül a bőrfelszínen fogva kivesszük, de ha ez nem áll rendelkezésre meg lehet próbálni hosszabb körmű hüvelyk és középső ujjal. A kullancsot lehetőleg egészen elöl, közel a fejéhez kell megfogni, esetleg késsel levágni.
  • Kullancs csipesz a pultnál kérhető/vásárolható

BAJ, HA A KULLANCS FEJE BENN MARAD?

A fej nem baj, ha bent marad a bőrben, az nem okoz különösebb problémát, mint bármely idegen test – kis reakciót kelt majd kilökődik (ez valójában nem is a feje, hanem az állkapcsa). Ha pár napon belül mégsem lökődik ki, el kell távolítani, mert gyulladást okozhat (viszont fertőzést már nem terjeszt!)

 

EGYÉB HASZNOS INFORMÁCIÓ:

Az agyvelőgyulladás ellen a védőoltás sorozat biztos védelmet jelent, azonban a Lyme-kór ellen nincs védőoltás! Ha egy kullancscsípés helyén megjelenik a Lyme-kór jellegzetes tünete, a kör alakú bőrpirosodás, azonnal forduljunk háziorvoshoz, és közöljük vele a betegségünk gyanúját!

 

A fentiek figyelembe vételével tehát nem veszélyesebb a Gerecsében tartózkodni, mint a települések parkjaiban, játszóterein. Kalandra fel, irány az erdő!