Élmények Péliföldszentkereszten

Péliföldszentkereszt a magyar szalézi rend bölcsője, de a hely az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek is  számtalan lehetőséget kínál. Ha érdekel a sziklamászás, a vezetett túrázás vagy bringázni szeretsz, esetleg felkerekedsz kéktúrázni vagy zarándokolni, érdemes ellátogatnod ebbe a kis ékszerdobozba.

A Gerecse ölelésében fekvő Péliföldszentkeresztet a közelmúltig főleg a szalézi rend tagjai, támogatói ismerték, hiszen ide köthető a rend magyarországi alapítása. Kedves temploma, csendes kálváriája, a Mama Celestina Büfé mindig felfrissülést kínált a betérőknek.

A közelmúltban megnyitotta kapuit a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont is, ahol felfedezhető a környezetvédelem és a teremtésvédelem egy újfajta szemléletmódban. Az izgalmas tárlat egyedülálló hazánkban, hiszen a környék természeti értékeinek megismerésén túl értékes gondolatokat adhat magáról a világ kialakulásáról is.

A tárlat látogatása előtt vagy után igazi aktív kikapcsolódási lehetőségek várnak az idelátogatókra. A közeli Öreg-kő igazi sziklamászó paradicsom, amit a látogatóközpont vezetősége is felismert. Ide indítanak kiscsoportos kirándulásokat, ahol szakavatott sziklamászó segít megismerkedni a kezdőknek a mászás alapjaival, a haladóknak pedig tudásuknak megfelelő útvonalakat készítenek elő. A programról bővebb leírást is találhattok az oldalunkon, illetve jelentkezhettek is, akár egyénileg, akár baráti társasággal, családdal.

Aki kisebb kihívásra vágyik, az felfedezheti a Fürkész Tanösvényt is. Az állomásokat önállóan fedezhetik fel a kirándulók, amely során feltárulnak az útvonalon bemutatható szépségek, értékek, természeti jelenségek. A túra rövid, Péliföldszentkereszt közvetlen közelében halad.

Emellett lehetőség van vezetett túra keretén belül felfedezni az Öreg-kő természeti kincseit olyan varázslatos útvonalon, amely a természet csodáira picit másként tekint. A túrán a teremtett világ szépségei mellett a hely szellemiségével, kultúrájával is megismerkedhetünk.

Aki kerékpározni szeret, azt is tárt karokkal várják Péliföldszentkereszten. Hamarosan megépül a Tát-Mogyorósbánya-Bajót közötti bringaút, de addig közúton is biztonságosan megközelíthető a látogatóközpont. Kerékpártároló, felfrissülési lehetőség és hamarosan szerelőpont is a biciklisek rendelkezésére áll.

Itt vezet keresztül a Mária Út, a Gyöngyök Útja és az Országos Kéktúra is – ez utóbbi pecsételőpontja a közelmúltban került át a látogatóközpontban található Margit Mama Büfé oldalára. A túrázásban megfáradt kirándulókat a Valdocco Fagylaltozó- és Cukrászda süteményei és fagyijai, kávé és üdítők várják. Míg a felnőttek pihennek a hűs teraszon és gyönyörködnek a kilátásban, addig a gyerekek a kültéri játszótéren vezethetik le fölösleges energiáikat.

Szeptember 12-13-án az Ars Sarcra Fesztiválnak ad otthon Péliföldszentkereszt. Pénteken a templomban lesznek izgalmas programok, szombaton pedig a látogatóközpontban a vízhez köthető csapatversenyekkel, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. 

Aki nem járt még ezen a gyönyörű környéken, mindenképpen érdemes ellátogatnia, hogy maga is felfedezze az itt rejtőző természeti különlegességeket. Aki pedig már volt itt, érdemes újra felkerekednie, hiszen Péliföldszentkereszt minden évszakban különleges élményekkel várja a látogatókat