rurAllure program Péliföldszentkereszten

Péliföldszentkereszt adott otthont a rurAllure program és a Mária út kétnapos eseménysorozatának

A rurAllure egy 2021. január 1. és 2023. december 31. között futó európai uniós Horizon 2020 projekt, amelynek célja a kulturális együttműködés és a fenntartható turizmus elősegítése az európai történelmi zarándokútvonalak térségében. A programban Magyarországot a Mária Út Egyesület és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) képviseli.

A rurAllure célja az európai zarándokútvonalak közelében található vidéki múzeumok és örökségi helyszínek népszerűsítése korszerű informatikai megoldások segítségével, valamint a partnerkapcsolatok erősítésével. Kellő információ birtokában a zarándokok nyitottak az útvonal közelében elhelyezkedő egyéb látnivalókra is. A rurAllure egyik célja, hogy a zarándokúton járók egy applikáció segítségével felfedezhessék azokat a helyszíneket, amelyek az út közelében kínálkoznak, de nem kötődnek szorosan a zarándoklat előre kijelölt nyomvonalához. Ezáltal olyan területek is bekapcsolódhatnak a zarándokutak vérkeringésébe, amelyek különben az utakon kívül esnek.

A projekt első, zarándoklattal kísért magyarországi regionális partnertalálkozójára Péliföldszentkereszten, a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontban került sor.

A projekt munkatársai a Látogatóközponttal együttműködve 2021. október 17-én egynapos zarándoklatot szerveztek a teremtett világ értékei mentén. A zarándokok a Kálváriát és a Lourdes-i barlangot érintve az Öreg-kő és a Jankovich-barlang környékét fedezhették fel, mindeközben megtapasztalva a fenséges tájban és a geológiai képződményekben a Teremtő keze nyomát. A Látogatóközpont kiállításán pedig többet megtudhattak az az „ökológiai megtérés” fontosságáról. A zarándokokat Andrásfalvy János tartományfőnök atya áldása kísérte útjukon.

A következő napon a Látogatóközpont konferenciatermében került sor rurAllure Vértes–Gerecse-térségi partnertalálkozójára. A programon jelen voltak az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye turisztikai programfelelősei, a megyei és a környékbeli önkormányzatok, az erdészet és szolgáltatók képviselői. Ellátogatott az eseményre a bodajki kegyhely plébánosa is. A rendezvény célja a rurAllure programban, a Mária út mentén feltérképezett természeti örökség spirituális és turisztikai vonatkozásainak áttekintése, és hosszútávú együttműködés kialakítása volt. Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés, majd a Látogatóközpont kiállításának megtekintése követte. A kötetlen beszélgetések egy rövid állófogadás keretében folytatódtak.

A rurAllure program magyar nyelvű ismertető oldala: https://kifu.gov.hu/rurallure

Magyar sajtóközlemény a programról: https://kifu.gov.hu/sites/default/files/rurAllure_Press_Kit_HU.pdf

A projekt központi honlapja: https://rurallure.eu/