Ars Sacra fesztivál

Őszi Búcsú 2022 - a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe

A Szent Kereszt, mint a péliföldszentkereszti kegytemplom fő ereklyéjéhez kapcsolódó ünnepet szeptember 17-18 között tartottuk. Itt láttunk vendégül sok térségi családot korosztályon átívelő, izgalmas, vidám programmal.

Az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva nyitott templommal, annak bemutatásával, kultúrtörténeti hagyományvilágának felelevenítésével készültünk, így a látogatók elmélyülhettek a helyszín múlt, jelen, és jövőbeni közösség-összetartató erejében.

Az ősz még jelét sem mutatta, napsütötte, tavaszias idő fogadta látogatóinkat. Külön élmény volt a nálunk táborozó közösség ad-hoc koncertje, amely meglepetésként színesítette és formálta élménnyé a napot.

A délután csendes teret nyitott, ahol alkalmuk volt az embereknek egy kicsit megnyugodni, a friss levegőn, a természetben megpihenni, a tó körül sétálni, kiélvezni a jó időt. Ennek része volt egy vezetett séta, amely Péliföldszentkeresztet járta körül az ott megtalálható telepített, és őshonos növényfajok megismerése mentén.

Amikor kellőképpen feltöltődtek a családok, kézműves foglalkozásunkon kezdtek el készülődni az őszre a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont teremtésvédelmi kiállításának jegyében állatokkal kapcsolatos tematikával: élénk színekkel dolgoztak, állati jó díszeket készítettek, papírsárkányt ragasztottak, arcot festettek, élővilágunkat vizsgálták izgalmas, vidám keretek között.

A délután egyik fénypontját kicsiknek szóló zenés-bábos foglalkozás, a kerekítő adta. Ezt követően élő állatokkal bemutatót tartottunk, házi kedvencekkel és egzotikus állatfajokkal, amely nagy érdeklődésre tett szert. Ezt követően interaktív foglalkozáson nagyok, és kicsik közösen daloltak, játszottak az állatok megismerésének jegyében.

A délután meghitten, örömteli percekkel telt el, amelyet nagyon élveztek az érdeklődők, hiszen nem siettek, kikapcsolódtak és egymásra figyeltek. Ezen értékes, egymásra szánt idő a közösség javát szolgálta.

Programunkat Magyarország Kormánya támogatta az EKCP-KP-1-2022/3-000344 projekt keretében.