Mária Búcsú 2022

Péliföldszentkereszti tavasz

A Szent Kereszt megtalálásának ünnepe a hagyományokat követő Mária Búcsú, melyet ebben az évben május második hétvégéjén tartottunk meg. A látogatóközpont, a templom környéke és a lourdes-i barlang előtti tér is helyszínül szolgált a kétnapos rendezvénynek.

Május 7-e, szombat, az első nap, amelyet egy veterán autós felvonulás nyitott meg. A szebbnél szebb régi típusú járművek a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont melletti tó körül mutatták meg teljesítményüket a látogatók számára, ezt követően az érdeklődők közelebbről is megcsodálhatták a ritkaságokat.

Az erős impulzusokat adó kezdés után nyugodtabb vizekre eveztünk a látogatóközpont konferenciatermében, ahol a SZÁMALK Szalézi Szakközépiskola tehetséges tanulói ikonkiállítását tekinthettük meg. Az iskola felkészítő tanárai és az ikonokat megalkotó diákok is tiszteletüket tették a megnyitón, így személyesebb, meghittebb hangvételű lett az esemény.

A kultúra mellett környezeti értékeinket sem hagytuk figyelmen kívül. A napsütéses tavaszi időben Péliföldszentkereszt növényeiről egy vezetett felfedező sétát tehettek a látogatók, melynek során megismerkedhettek hasznos gyógynövényekkel, azok felhasználásával és védelmével. A túra során a kérdések sem maradhattak el, melyekre a vezető készséggel, egyben nagy örömmel válaszolt, így a séta családiasabb légkörben telt.

A kora esti órákban az ízérzékelésé volt a főszerep, ugyanis az érdeklődőket a borok világába kalauzolta el a kesztölci pincészet. Hat bor ízvilágát ismerhették meg a látogatók, a teljes élmény érdekében finom sajtokkal kísérve. Eközben a templomhoz megérkezett a zarándokcsoport, akik tiszteletére litániát tartottak, amelyet a hagyományos esti Szentmise követett.

Társas kapcsolatokból sem maradt hiány, hiszen az estét egy fergeteges hangulatú élőzenés táncház zárta. A foglalkozásvezetőnek köszönhetően különféle körtáncokat ismerhettek meg a résztvevők, azoknak sem kellett aggódniuk, akik nem rendelkeztek táncos múlttal, hiszen könnyű, mindenki számára élvezhető repertoárral készült fel.

Mindezekkel párhuzamosan a kegytemplom körül is színes programok, népi játékok várták a látogatókat.

Május 8. vasárnap, a búcsú napja, melynek tiszteletére a tíz órási szentmisét a lourdes-i barlangnál tartottuk meg. Szerencsére meleg, már nyárias idő kerekedett, ezt megkoronázta a friss és tiszta levegő.

A mise után a templom körül, illetve a látogatóközpontban is folytatódtak a programok. A családoknak szóló foglalkozások, műhelyek után egy kellemes gyermekeknek szóló koncertre, majd kézműves foglalkozásokra kapcsolódhattak be az érdeklődők.

A hétvégén minden korosztály megtalálta a számára érdekelt elfoglaltságot, testileg és lelkileg kikapcsolódhattak Péliföldszentkereszten.

Programunkat Magyarország Kormánya támogatta az EKCP-KP-1-2022/3-000344 projekt keretében.