Föld napja 2023

Világszerte ismert nap (április 22.), amikor különféle eseményekkel hívják fel a figyelmet az életet adó Föld megóvásának fontosságára. Az otthonunk védelme érdekében Péliföldszentkereszten egy nappal később, vasárnapi napon rendeztük meg az értékeket átadó programsorozatunkat.

Reggel a legkisebbekkel kezdődött a nap, egy zenés-bábos kerekítő foglalkozás keretében, ahol Renner Andrea vezetésével mondókákon, dalokon keresztül érzékenyítették az apróságokat.

Az egyre kevésbé ismert gyógynövények világába Könyvesné Erika, fitoterapeuta, kalauzolta el a családokat egy interaktív körséta keretein belül. Ahol a gyermekbetegségekben alkalmazható növényeket, a mindennapokban használatos megoldásokat, praktikákat kaphattak az érdeklődők a természet adta lehetőségek megfelelő kihasználására.

A hagyományosnak mondható kézműves foglalkozásunk most sem maradhatott el, hiszen kicsiknek és nagyoknak is egyaránt örömet okoz. Az újrahasznosítás jegyében játszhattak is az érkező családok a Bajnai Zöld Tündérekkel, a Varázslatos Aranyalmafa kincse után nyomoztak, aki minden feladatot teljesített a jutalmát is elnyerte.

A nap végén Péliföldszentkereszt környékét tisztítottuk meg az ember által ott hagyott hulladékoktól.

A program idejére sikerült szép időt kifognunk, így jó hangulatban került megrendezésre ez a kimagaslóan fontos nap. Hiszen a látogatóközpont egyik célja, hogy a környezetünk megvédésére hívja fel a figyelmet, már egészen kicsi kortól kezdve, szép környezetben reprezentálva. A teremtésvédelmi kiállításunk központjában is ez áll, a „közös otthonunk” megvédése, ahogy Ferenc pápa fogalmazott az Áldott légy kezdetű Enciklikájában.