Animátorképzés és ösvény-rehabilitáció

EGYÜTT, TERMÉSZETESEN!

A mottó, amely meghívott 2022-ben is sokakat, Magyarország Kormánya – Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter – segítségével megvalósított programunkban a fiatalok közösségi jelenlétét, személyes fejlődését, közösségi felelősségvállalását összességében elősegítő képzésre 2023. áprilisában, több alkalommal, eseményen, helyszínen kínálva lehetőséget a találkozásra, fejlődésre, szakmai továbbképzésre.
A jelen levők izgalmas szakmai előadásokat hallgathattak, elmélyülhettek a teremtett világ térségi képviselőinek csodáiban, és megtanulták azok felelős fenntartását, gondozását.
Az elméleti, és gyakorlati alkalmak mind-mind lehetőséget teremtettek tanulni a közösségek kohéziót alkotó feladataiban, amelyre színes programokkal hangolódtunk számos ismert szakember segítségével.
2023. április 14-16.
 
A képzés első tematikus blokkjában a Látogatóközpont értékorientációja mentén a fiatalok fejlődését, közösségi szerepét emeltük ki. Előadásokkal, gyakorlatokkal ismertettük meg a képzésen résztvevőket, amely a Szalézi Lelkigyakorlatos Ház programkínálatába illeszkedő animátori, közösségépítő munka alapja, fejlesztése. 

A hétvége utolsó gyakorlata egy különösen izgalmas projekt tervezése, és kivitelezése volt, amelyben térségi jelenlétet (turisztika), ideérkező fiatalok animálását egy szervezett tematikus nap keretében (közösségépítés), illetve vezetett tematikus séta (teremtésvédelem) kellett lebonyolítani. Mind a képzés résztvevői, mind a látogatók vidám perceket töltöttek el.

2023. április 28-30.
 
A programcsokor második hétvégéjének témáját a helyi közösség szolgálatába helyezve a közeli Öreg-kő, mint közös értékkincsünk köré szerveztük. A Látogatóközpont céljai mentén a képzés résztvevői esettanulmányokat elemezve, szakértői előadásokban ismerhették meg technikai túrázás közösségépítő szerepét, és gyakorlatát. A rövid elméleti, és néhány szituációs, erdőközelben átélt élmény, és tanulás után a csapat megvalósította a térség régi nagy álmát, és az Öreg-kőre felvezető turistautat felújítva, lépcsőket elhelyezve kialakították az új nyomvonalát az ösvények. A munka során az animátori közösség összetartó ereje,  helyi közösség iránt érzett elhivatottága kapott hangsúlyt, amelybe önkéntesek, és civilek is bekapcsolódtak.
Az elkészült út ismét várja az erdőbarátokat, túrázókat, kiránduló családokat, így minden, a munkába bevonódó résztvevőnek köszönet.

A két hétvégét, a képzések tanulságaival kiegészítve egy közös ebéddel zárta a csapat, amelyen részt vett minden, a képzési napok során bekapcsolódó hallgató. A vidám perceket, a sok hasznos információt, és a közhasznú értékteremtő munkát szívünkben őrizzük bízva, 2024-ben folytathatjuk a közös munkát ÚJRA, EGYÜTT, TERMÉSZETESEN!

Képzésünk a HELYBEN, RENDBEN!, az IFJ-GY-22-A-0093 Ifjúsági közösségek és ifjúsági civil szervezetek közösségépítő programjainak támogatására című pályázat keretében valósult meg.