Föld napja 2024

Egy nap, amelyet számon tartunk. Egy nap, amikor többet tudhatunk meg Földünk rejtélyeiről, ültetünk, szemetet szedünk, gondoskodunk az életterünkről. Egy nap, amikor visszaadjuk azt a sok gondoskodást, amit az életünk során a Földtől kaptunk. Elég kevés idő ahhoz, hogy mindent viszonozzunk, kicsiben elkezdjük, tudatosítjuk és reméljük az emberek mindennapi részévé válik az otthonunk védelme. A Gerecse Natúrpark Látogatóközpont programjai is ezt a célkitűzést segítik, hogy ezeket a jeles napokat megtartva hasznos ismereteket, más szemléletmódot szerezhessenek az ide érkezők, színes programelemekkel kiegészítve

Az időjárás idén nem volt olyan kedvező kinti programjainknak. Hideg, esős és szeles napunk volt, ami miatt Gyógyító kőzetek, növények, főzetek elnevezésű túránk el is maradt. A kézműves foglalkozások Kátai Zsuzsannával és Tóth Enikővel most is nagy sikert arattak, gyönyörű festett égitestek, kavicsok és különböző növénymagokból agyagmaggránátok készültek, amivel hozzájárulhatnak a legkisebbek is a kert szépítéséhez. Fafaragás művészetét is megismerhették az érdeklődők, Faműhely Csillagbojtár segítségével Péliföldszentkereszten örök nyomot hagyhattak monogramjuk kivésésével. A nap zárásaként Egri Csaba – Caverna Stúdió – kalandos utazásainak élménybeszámolójába kapcsolódhattunk bele 3D-s vetítésen keresztül. A Föld alatt a Föld körül című bemutatónak nagy sikere volt, hiszen olyan helyekre kalauzoltak el bennünket, ahova másként nem jutnánk el. Különleges képződményeket láthattunk és külföldi-belföldi barlangokban egyaránt. Köszönjük, hogy velünk voltatok ezen a jeles napon.

Találkozunk legközelebb a Májusi (Mária) Búcsún.

Programunk a Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület – Identitás vezérelt közösségi célú fejlesztések támogatása II. című, VP6-19.2.1.-2-8-21 kódszámú rendezvény támogatása révén valósult meg (projekt azonosító: 3412098355).