Májusi (Mária) Búcsú 2024

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe alkalomból minden évben, május első hétvégéjén ünneplünk Péliföldszentkereszten.

A hagyományok mentén búcsút tartunk, zarándokok sokaságát fogadjuk, és két napig gazdag programokkal, közösségi élményekkel várunk mindenkit. Az idei évben 2024. május 4-5 között is ennek mentén készültünk, ahol a Szent Kereszt, annak hagyományvilága és a Család, mint összetartó közösség fontossága kerültek fókuszba.

A szombati nap egy képkiállítás megnyitásával kezdődött, ahol visszatekinthettünk Péliföldszentkereszt múltjába  nyomon követhettük átalakulásának folyamatát, egészen a mai napig. A eseményt Vitalis Gábor kegyhelyigazgató nyitotta meg, amelyet Nemes Réka és Maloványi László énekes, gitáros duettje színesített.

A Szalézi Oratórium is Péliföldszentkereszten került megrendezésre, amelynek keretében szalézi animátorok és gyerekek, felnőttek együtt játszhattak, beszélgethettek. Az este folyamán egy tűzzsonglőr, Hornyák István és tűztáncos, Csonka Ildikó, kápráztattak el minket látványos produkciójukkal. Műsoruk végén meggyújtották nekünk a tábortüzet, és kezdődhetett a tűz körüli mulatság. Eközben az Ifjúsági Ház és a Szalézi Rendház falán fényfestés volt látható, még színesebbé téve az estét.

Vasárnap a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont Konferenciatermében kezdődött a nap, ahol a Csillangó Meseműhely hozta el hozzánk a Kiscsillangó elnevezésű zenés-táncos gyermek foglalkoztatóját. Eközben a templom előtti szaletlinél elkezdődött a regisztráció a családi terepjátékunkra, ahol egy családi belépő került kisorsolásra a feladatlapot sikeresen kitöltött családok között.

A búcsúi szentmisét Berta Tibor püspök, Magyarország Katonai Ordináriusa és Dandártábornoka celebrálta, amelyt követően megáldotta a kegyhely közelében lévő a Halott Katona sírját, és az odavezető utat, hidat, amelyhez a Magyar királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezred Hagyományőrző Egyesület sorfalat állt.

A délután folyamán a templom körül folytatódtak tovább a programok. Gyermekprogramok között volt arcfestés Gólitz Grétának és Aradi Gabriellának köszönhetően, illetve nemezelés világába kalauzolt el bennünket Pataki Lilla. Könnyen elkészíthető tavaszi dekorációkat készíthettek a gyermekek Tóth Enikővel és Kátai Zsuzsannával.

Napközben, aki kirándulásra vágyott Péliföldszentkereszten megnézhette a Szekérkiállítást és a Mesterségek műhelyét Kiss Julianna idegenvezetésével.

A színpadon folyamatosan követték egymást a színvonalas előadások és látványos produkciók. Bevezetőként, az ebéd mellé kellemes magyar slágereket hallgathattunk a Lilin Akusztikus Zenekar jóvoltából. Majd a különböző táncstílusokkal ismerkedhettünk meg a néptánctól a modernebb táncokig, egészen a fiatal korosztálytól a szépkorúakig. Köszönjük a felkészülést a csodálatos énekeket és táncokat a Tulipiros Táncegyüttesnek. A szatmári táncok bemutatóját a Csima Táncegyüttesnek köszönhetjük. A Nyergesújfalui Senior Örömtánc Egyesület jókedvével, lelkesedésével még a nézőket is megtáncoltatta, a koreográfiájukat készítette Ecklné Livia. Idén is látványos, profi táncokkal érkezett hozzánk a Tokodi Csillagfény Mazsorett Csoport. Ezt követően sváb vizekre eveztünk a Táti Férfikórus nótázása zengte be a teret. Fellépőink között megtisztelt bennünket a Mogyorósbányai Fúvószenekar színvonalas produkciójával.

Az nap záróprodukciója egy különleges bábelőadás: A székely menyecske meg az ördög volt, amelyet Fabók Mancsi Bábszínháza reprezentált. Különlegessége, hogy Mancsi egymaga szólaltatta meg az összes szereplőt. A műsorok közti kis szünetben a játékos kedvűek Bingo-n vehettek részt.

Köszönjük, hogy együtt ünnepelhettük múltunk, és jelenünk összetartó közösségi élményét.

Programunk a Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület – Identitás vezérelt közösségi célú fejlesztések támogatása II. című, VP6-19.2.1.-2-8-21 kódszámú rendezvény támogatása révén valósult meg (projekt azonosító: 3412098355).